Inspiration och nya kunskaper på Skåne Innovation Day

Vi har besökt Skåne Innovation Week som är en del i Region Skånes innovationsstrategi. Målsättningen är att Skåne ska bli Europas mest innovativa region år 2020. Över 140 aktiviteter arrangerades av fler än 200 aktörer runt om i Skåne. Mitt i veckan, den 31 maj, arrangerades Skåne Innovation Day för fjärde året i rad, där besökare från näringslivet och forskningsvärlden bjuds in för att mötas, lära sig mer om innovation och ta del av arbetet som pågår. 

Kontrasten mellan den strategiskt utvalda gamla Kockumlokalen i Varvstaden och allt prat om innovation, ny teknik och digitalisering satte direkt rätt känsla på dagen. Men vad är egentligen en innovation? Wikipedia definierar det som en ny idé, till exempel en produkt, lösning, affärsidé, tjänst, kemisk formel, matematisk metodik eller teknologi som visar sig lovande eller fungerar och som är ny. Region Skåne har i sin innovationsstrategi  definierat ordet såhär: ”Innovation är den entreprenöriella process som ger en idé ett värde”. 

Digitalisering och globalisering var temaorden för årets Skåne Innovation Day. Dagen bjöd på flera intressanta föreläsningar och samtal. Hannes Sjöblad som är biohacker berättade om hur biologin håller på att bli digital. På en eftermiddag kan vem som helst lära sig att genmodifiera en bakterie så att den blir självlysande. Och detta är bara början i en tid när tekniken är billigare och mer tillgänglig än nånsin.

Mest minnesvärd var kanske Henrik Mitelman, analytiker och krönikör på Dagens Industri, som gav sin syn på globala megatrender och hur de påverkar ekonomin och samhället. Med en något syrlig ton konstaterades bland annat att vi blir ”fler, fetare och äldre” och att vi i västvärlden måste sluta vara så självbelåtna för att ha en chans att konkurrera med övriga världen i det långa loppet.

Under eftermiddagen besökte vi Virtual Reality-labbet på Lunds Tekniska Högskola. Mattias Wallergård, lektor hos Institutionen för designvetenskap, tog oss genom den virtuella verklighetens historia, som faktiskt är längre än vad vi visste. Redan på 50-talet utvecklades det första headsetet för VR. Men det blev inte någon större succé då användarna upplevde ett kraftigt illamående. Efter denna vandring genom historien fick vi besökare testa på att besöka den nya stadsdelen Brunnshög uppbyggd i 3D-miljö.

Sista anhalten för dagen blev ett besök i LTH:s laboratorium för 3D-skrivare. Här fick vi känna och klämma på 3D-printade föremål och lära oss om vilka branscher som redan nu använder sig av 3D-skrivare i sin produktion. Bland annat är delar av vissa flygplansmotorer 3D-printade. Tänk på det nästa gång du sätter dig i ett flygplan!

Allt som allt gav Skåne Innovation Day fantastisk inspiration, nya kunskaper och en ljus framtidstro. Vi på BONZAI ser fantastiska möjligheter med den här typen av arbete och vill tacka Region Skåne och alla aktörer som gjort denna dag möjlig. Nu blickar vi framåt mot år 2020 då Skåne förhoppningsvis rankas som Europas mest innovativa region.