Vad kostar en hemsida?

Efter att ha varit involverade i en rad olika webbprojekt är detta en fråga vi har fått många gånger. Frågan är egentligen omöjlig att svara på innan kravställningen är färdig. ”Hur långt är ett snöre?”. För att hjälpa dig en bit på vägen har vi listat en rad faktorer som påverkar priset på din hemsida. 

Det finns en rad faktorer som påverkar priset på din nya hemsida. Beroende på vilka krav du har kan hemsidan kosta allt från ett par tusen till miljoner kronor. För de flesta företag har hemsidan blivit affärskritisk och navet i marknadsföringen. Därför är det också värt att investera de extra kronorna vid utvecklingen av en ny hemsida.

Det absolut viktigaste du ska göra innan du börjar leta efter en webbyrå är att ha klart för dig vad syftet med hemsidan ska vara, vilka målsättningar du har och vilka krav avseende funktionalitet du har. Och vilken budget du har. Även om den byrån du i slutändan väljer att samarbeta med kan hjälpa dig att göra en mer detaljerad kravspec har du som inköpare ett ansvar att göra så mycket förarbete du kan. Det kommer att spara både dig och byrån tid.

När du har detta klart för dig är det dags att börja leta efter en byrå som kan svara upp mot dina krav och önskemål.

Unik design eller mall

Det finns en uppsjö av webbyråer som erbjuder ”billiga hemsidor” som är baserade på färdiga mallar, eller teman. Huruvida detta är rätt väg för dig att gå avgörs egentligen mest av din budget. Om du har möjlighet att anlita en webbyrå som bygger din hemsida från grunden rekommenderar vi det starkt. Hemsidan kommer att bli säkrare, du behöver inte kompromissa med designen och du har full kontroll över koden som utgör hemsidan. Men om din budget inte tillåter det kan ett färdigt tema vara rätt för dig.

Innehåll

En av de största faktorerna som påverkar priset är hur mycket innehåll du bidrar med själv kontra hur mycket som byrån förväntas utveckla. Om du redan har texter, bilder och andra former av innehåll klart kommer prislappen att bli mindre än om byrån ska ta fram även detta.

Antalet sidor

Enkelt uttryckt; ju fler sidor desto högre pris. Inte så konstigt egentligen. En större hemsida med flera sidor tar fler timmar att bygga och därmed ökar priset.

Antalet funktioner

Behöver du kontaktformulär? Betalningslösning? Möjlighet för kunder att skapa en profil? Koppling mot sociala medier? Varje funktion som adderas till din kravlista kommer att påverka priset. Därför är det avgörande att du listar vilka funktioner du behöver innan du börjar kontakta byråer för att få offerter.