Skåne Innovation Day

Ett år har gått sedan vi besökte Skåne Innovation Day senast. Precis som förra året ägde dagen rum i de gamla och mäktiga varvslokalerna i Varvsstaden. Gammalt fick möta nytt och sammantaget är intrycket att Skåne har tagit flera stora steg framåt för att bli Europas mest innovativt region. 

Dagen inleddes av Niclas Bergman, entreprenör, riskkapitalist, futurist och författare av boken “Surviving the Tech Storm – Strategy in Times of Technological Uncertainty”. Niclas är även medlem av EU-kommissionens innovationsråd. Han menar att vi är på väg in i en ”perfect tech storm” och pratade om de stora trenderna AI, blockchain, VR, robotisering, kloning och autonoma fordon. Med en uppmaning om att fortsätta vara nyfikna på ny teknologi gjorde Niclas oss också uppmärksamma på att vi måste vara mer ifrågasättande, fundera och förstå ny teknologi.

Jag lever med teknologi hela tiden, men vi befinner oss i en jättebubbla. Jag är optimistisk men jag tror det är lite för bra just nu.

Niclas Bergman

Dagen fortsatte med talare från bl.a King, Vinnova, Region Skåne och Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg. Perspektiven på hur innovationskraft skapas och inom vilka områden innovation är särskilt nödvändigt för framtiden var många och intressanta.

Steve Angelo från Swedish House Mafia avslutade dagen med det kanske mest inspirerande samtalet på scenen. Steve Angelo arbetar just nu med stiftelsen ”För vårt Sverige” som är hans sätt att ge tillbaka till Sverige. Världsstjärnan har gjort många investeringar i företag, hade intressanta synsätt på marknadsföring och entreprenörsskap. Men det som stod ut var den genuina personen som Steve Angelo verkar vara. Engagemanget för ensamstående mammor, mångfald och diabetes är definitivt inget marknadsföringsknep. Att han talade sig varm för Malmö och bor här hälften av sin tid var inget som direkt skadade intrycket hos den skånska publiken. Och kanske är det just denna genuinitet som har gjort honom till den framgångssaga han själv är. Det ska bli oerhört spännande att följa vad stiftelsen kan uppnå.

I det stora hela var Skåne Innovation Day ännu en gång en succé. Fantastiska talare, flera nya lärdomar, perspektiv och en rejäl dos inspiration. Vi ser redan fram emot nästa år!