Fyra VR-startups att hålla koll på

I Sverige har vi bl.a Starbreeze som utvecklar VR-spel och Mimerse som botar fobier genom virtuella behandlingar. Vi har blickat ut i världen för att titta lite närmre på hur VR kan appliceras och vilka startups som är heta just nu. 

Det har investerats mycket pengar i VR-startups de senaste åren, men som med mycket annan ny teknik är det inte alla som överlever. Det är svårt att sia om vilka startups som kommer att bli framtidens giganter. Vi har tittat på fem olika bolag som har lyckats applicera VR på ett mycket intressant vis och som vi tror kan bli framgångsrika.

1. Neurable

Att kontrollera objekt med tankens kraft har väl de allra flesta människor drömt om? I den virtuella världen är det redan möjligt. Med hjälp av EEG som läser av hjärnans aktivitet kan användare exempelvis styra händelser i spel.

2. Vivid Vision

Amblyopi är en synnedsättning som beror på en bristande synträning under barndomen. Den vanligaste orsaken till amblyopi är obehandlad skelning under barndomen (https://sv.wikipedia.org/wiki/Amblyopi). Vivid Vision har skapat en virtuell behandlingsmetod och har avtal med över 180 ögonkliniker runt om i världen.

3. Surgical Theater

I USA är den tredje vanligaste dödsorsaken behandlingsfel. Det kan handla om felaktig diagnos, medicineringsfel, felaktigt utförda operationer eller fel på utrustning. Det här vill Surgical Theatre råda bot på! Genom företagets VR-lösning kan neurokirurger kombinera datortomografi (CT scan), magnetröntgen och kärlröntgen för att skapa en 3D-modell av patientens hjärna.

Med hjälp av 3D modellen och VR-teknoligi kan neurokirurger noggrant planera sina operationer. Kirurgerna använder också 3D-modellerna för att ta sina patienter igenom den kommande operationen.

4. Livelike

LiveLike har fått in mängder med riskkapital, över 20 miljoner dollar. Företaget har skapat en white labled VR-plattform för idrottsevenemang. Under 2017 producerade LiveLike 76 matcher i fem olika länder för bl.a Fox och Sky Sports.