Konsten att bygga drömteamet

Alla har vi någon gång arbetat i dysfunktionella team, på arbetsplatser där få saker är vad de borde vara. Resultaten blir därefter och vad som är ännu värre är att människor tenderar att må väldigt dåligt på arbetsplatser där teamkänslan är obefintlig.

Men vad är det då som gör att vissa team lyckas och andra misslyckas? Vilka egenskaper bör gruppen ha? Såklart har Google tagit reda på det. 

Över två år genomförde Googles HR-avdelning över 250 intervjuer och undersökte över 250 egenskaper hos 180 av Googles arbetsteam.

Det Google kom fram till var att det viktigaste inte är vilka som ingår i teamet utan hur de interagerar med varandra, hur de strukturerar sitt arbete och hur de ser på sina insatser.

Google lyfter fram fem nyckelfaktorer som särskiljer framgångsrika team:

1. Psykologisk trygghet

Kan vi i det här teamet ta risker utan att känna oss generade, besvärade eller osäkra?

2. Tillförlitlighet

Kan vi räkna med varandra att göra arbetet med hög kvalitet i tid?

3. Struktur och tydlighet

Är mål, roller och projektplaner tydliga i vårt team?

4. Mening med arbetet

Arbetar vi med något som är meningsfullt på ett personligt plan för var och en i teamet?

5. Arbetets betydelse

Är vår fundamentala tro att det arbete vi gör har betydelse?

Om du har svarat ja på alla ovanstående frågor, stort grattis! Om inte, då vet du nu vad du ska börja fokusera på för att åstadkomma en förändring. Så, win-win!

Psykologisk trygghet är den överlägset viktigaste faktorn, enligt Google. Egentiden är det inte så konstigt om man tänker efter. I team med hög psykologisk trygghet känner sig medlemmarna bekväma med att ta risker runt de andra medlemmarna. Det kan de göra eftersom de känner att ingen fråga är för dum att ställa, att det är okej att erkänna ett misstag och att de kan dela med sig av nya idéer utan att bli dumförklarade. Förenklat skulle man kunna kalla det ”högt i tak”.

Hur är det här relevant i en byråvalsprocess?

Ett tecken att hålla utkik efter om du vill identifiera ett framgångsrikt team i en byråvalsprocess är att lyssna på vilka det är som pratar under en presentation eller ett möte. Om byrån har med sig hela arbetsgruppen till mötet men det ändå bara är VD:n som pratar och som svarar på alla frågor, då har du sannolikt identifierat ett dysfunktionellt team.

Om du märker att någon i gruppen avbryter någon annan mitt i en presentation är det också ett tecken på att medlemmarna i gruppen inte har särskilt hög tillit till varandra. Och sorgligt nog händer det oftare än vad man tror.

Dags att hitta drömteamet på en ny byrå? Vi kan hjälpa dig!